תיאור:
סטיבן פינקר, אחד מחוקרי המוח המבריקים בעולם, מסביר בספר מדהים זה מהו המוח, כיצד הוא התפתח, וכיצד הוא מאפשר לנו לראות, לחשוב, להרגיש, לצחוק, ליצור קשרים, ולחקור את המסתורין של החיים. הוא עושה זאת בחוכמה, בבהירות ובלהט שהקנו לספרו הקודם - The language Instinct - הכרה בינלאומית ופרסים מדעיים חשובים. פינקר מסביר את המוח על ידי "הנדסה מהופכת", כלומר הוא מאתר את המטרות שתהליך הברירה הטבעית עיצב בשביל המוח בסביבה שבה התנהלה האבולוציה שלו. המוח, הוא כותב, הוא מערכת של איברי חישוב שאפשרו לאבותינו להבין עצמים, בעלי חיים, צמחים וזה את זה ולהפיק מכך תועלת.
"כיצד פועל המוח" מסביר רבות מהתופעות הבלתי מובנות של חיי היומיום. מדוע פנים נראים טוב יותר עם איפור? כיצד פועלים הסטריאוגרמים התלת ממדיים של "העין המופלאה"? מדוע אנחנו מאמינים כי הסיכויים לנפילת מטבע על צדו האחד גדלים לאחר שהוא נופל פעמים רבות על צדו האחר? מדוע המחשבה על אכילת תולעים מזעזעת ומגעילה? מדוע גברים נלחמים זה בזה ורוצחים את נשותיהם לשעבר? מדוע ילדים שובבים? מדוע מתאהבים? מדוע ציורים ומנגינות מרגיעים אותנו? ומדוע חידות כמו משמעות הרצון והמודעות גורמות לנו סחרחורת?
הטענות בספר ברורות ונועזות. פינקר מעלה מחדש רעיונות לא אופנתיים, למשל שהמוח הוא מחשב ושהטבע האנושי עוצב על ידי תהליך הברירה הטבעית, והוא קורא תיגר על רעיונות אופנתיים, למשל שרגשות ותשוקות אינם הגיוניים, שהורים מחברתים את ילדיהם, שיצירתיות נובעת מהתת-מודע, שהטבע הוא טוב והחברה המודרנית משחיתה, ושאמנות ודת הן ביטויים של שאיפות רוחניות נעלות.
"כיצד פועל המוח" מציג תמונה רחבה ביותר, אבל הוא איננו אוסף של הגיגים אישיים של המחבר אלא מארג של כמה מההסברים המספקים ביותר על חיינו הרוחניים-חשיבתיים שהוצעו במסגרת מדעי התפישה והביולוגיה האבולוציונית, יחד עם רעיונות ממדעי המוח ועד כלכלה ופסיכולוגיה חברתית. זה גם ספר מעניין ופרובוקטיבי שמעניק הנאה צרופה לקורא.