תיאור:
האיליאדה, השירה האפית הגדולה והמוקדמת ביותר בספרות הציוויליזציה המערבית, נתחברה קרוב לוודאי בשלהי המאה השמינית לפנה"ס. היצירה הייתה למסד תרבותי ביוון בכל תולדותיה החל בעידן הארכאי, עבור בתקופה הקלאסית וכלה בעידן ההלניסטי. כך גם ברומא, שבה מחבר ורגיליוס את אינאיס, שירת הגיבור הטרויאני המייסד את רומא, וכך החל מן המאה הי"ז ועד ימינו. אכן, צדק הרולד בלום באומרו כי: "האיליאדה היא המסד השני בחשיבותו אחרי התנ"ך בעיצוב רוחו של האדם בתרבות המערב."
הומרוס, דמות מיתולוגית אשר לה נוהגים לייחס את חיבור שני האפוסים, איליאדה ואודיסאה, מספר באיליאדה (ספרים א'–י"ב) על מלחמתם של שבטי ההלנים תחת פיקודו של אגממנון, בטרויה, עיר מעטירה באסיה הקטנה דרומית למצר הלספונט. עילת המלחמה היא חטיפתה של הלנה, אשת מנלאוס מלך ספרטה ואחיו של אגממנון, בידי פריס, בנו של פריאמוס מלך טרויה.
ברית השבטים ההלניים צרה על טרויה זו השנה העשירית מבלי שיעלה בידה לפרוץ את חומותיה ולכבוש את העיר. בשלב מכריע זה מתגלה ריב בין אגממנון המצביא העליון לבין אכילס – גדול גיבורי יוון, וזה מסיג את גיסותיו ונוטש את שדה הקרב. עתה נוטות כפות המאזניים לטובת הטרויאנים וכפסע בינם לבין ניצחון על הפולש וגירושו. אולם גורלה של טרויה נגזר לחורבן, ועל מנת להגשים את הגזירה נרתמים אלי האולימפוס למאמץ המלחמה. מהם מצדדים בהלנים: כך הרה אשת זאוס, פוסידון ואתנה. מנגד נהנים הטרויאנים מחסדי אפולו, ארטמיס ואפרודיטה.
ספרים י"ג–כ"ד מספרים את תהפוכותיה של המלחמה; את סיפור מותו של פטרוקלוס, נושא כליו של אכילס ורעהו האהוב; על הזעם הרב שבו נתקף גיבור האכאים עם מות רעהו ועל שובו של אכילס אל הקרב. ספר י"ט מתאר את הכנת כלי נשקו המפוארים שמכין עבורו הפייסטוס הנפח בבית מלאכתו שבמרומי האולימפוס, ובעיקר את מגנו הנודע המרוקע באיורי המיתולוגיה; ספר כ' עוסק ברצף מעשי הקטל שמבצע הגיבור בשדה הקרב; ספר כ"א חורג מעולם בני תמותה ומתאר את מאבק האלים בינם לבין עצמם (התיאומכיה); ספר כ"ב מוקדש לדו-קרב בין הקטור המצביא הטרויאני לאכילס ומתאר את מותו של הראשון; ספר כ"ג עוסק במשחקי הקבורה שעורך אכילס לזכרו של פטרוקלוס – אולימפיאדה זוטא של מרוצי מרכבות, תחרויות ריצה, היאבקות והטלת כידון. ספר כ"ד, החותם את האיליאדה, מתאר את התעמרותו השפלה של אכילס בגופתו של הקטור, ומנגד את האבל הכבד הפוקד את משפחתו של המצביא הטרויאני, את רעייתו אנדרומכה, הקבה אמו ופריאמוס אביו. פריאמוס, מלך טרויה הזקן, אוזר עוז ויוצא אל מחנהו של אכילס. לאחר שהפיל את תחינתו בפני הורג בנו, נעתר אכילס ומשיב לו את גופת הקטור. בני טרויה מכבדים את זכרו של הקטור במסע קבורה מפואר, והיצירה באה אל סופה.
אריה סתיו עומד בראש מרכז אריאל למחקרי מדיניות ועורך את כתב העת המקוון נתיב. שני ספרי האיליאדה הם כרכים 22 ו-23 בתרגומי שירה מפרי עטו. התרגום בוצע בסיוע שני מרצים ליוונית עתיקה מן החוגים ללימודים קלאסיים באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת בר אילן. תרגומו של אריה סתיו ליצירת הביכורים של דנטה אליגיירי -Nova La Vita , עומד לראות אור בתחילת שנת 2010.
מחיר: 128.00 ₪