תיאור:
אברהם שלונסקי, מסות ומאמרים, העשור הראשון (1922–1933)
עריכה, מבואות והערות: חגית הלפרין וגליה שגיב (בהשתתפות רחל ורדיגר-סטפק)
בספר זה מכונסים מסות, מאמרים ורשימות של המשורר אברהם שלונסקי (1900–1973) מהעשור הראשון והחשוב של כתיבתו הפובליציסטית (בין השנים 1922–1933).
מאמרים אלה נדפסו לראשונה בעיתון 'מחיינו' של "גדוד העבודה", בכתב העת 'הדים', בשבועון 'כתובים' ובעיתונים 'דבר' ו'הארץ', אך רובם המכריע לא כונס. עובדה זו גרמה לכך שפעילותו הפובליציסטית הענפה לא הייתה מוכרת די הצורך לדורות הבאים, ותרומתו העצומה לעיצוב המרכז התרבותי בארץ ישראל לא זכתה בהכרה הראויה.
המסות והמאמרים הם בעלי ערך הן בשל תוכנם והן בזכות סגנונם הייחודי. מקורם בניסיונו של שלונסקי לרענן את פני הספרות, להתסיס, לגרות, להרגיז ול"נפץ את הזגוגיות בטרקלינה של הספרות". המאמרים מגלים את מגוון הנושאים שהעסיקו את שלונסקי ובני דורו במאבקם ליצירת תרבות עברית חדשה: ההתנגדות לספרות מגויסת והדרישה לשמור על האוטונומיה של הספרות; התביעה לכתיבת ספרות מכלילה וסמלית ולא ספרות ריאליסטית-קונקרטית; השאיפה ליצור חוליה חדשה שתשתלב בשלשלת הדורות וריב הלשונות: עברית מול יידיש. מאמרים רבים מתקופה זו נותנים ביטוי למאבק שהסעיר את דעת הקהל יותר מכול: "פולמוס המשמרות" – המאבק של שלונסקי נגד ביאליק וסופרי דורו למען שינוי פני הספרות ברוח המודרניזם.
סגנון כתיבתו הייחודי של שלונסקי הוא מעשה אמנות של ממש: לשונו העשירה שואבת את כוחה מרבדיה של השפה העברית לדורותיה, וכתיבתו שופעת דימויים, חידושי לשון וחידודי לשון שאין להם כמעט אח ורע בספרות העברית.
המסות והמאמרים מתפרסמים בלוויית מבואות והערות המבהירים את ההקשרים התרבותיים, ההיסטוריים והחברתיים.
בצד ספר המאמרים רואה אור גם הביוגרפיה של שלונסקי המאסטרו, חייו ויצירתו של אברהם שלונסקי מאת פרופ' חגית הלפרין. שני הספרים מתפרסמים לקראת יום הולדתו ה-111 של שלונסקי והם מבקשים להחזיר חוב אבוד ליוצר מרכזי בתרבות העברית ולתאר את סיפור חייו ויצירתו השירית והפובליציסטית בהקשרים ספרותיים, היסטוריים וחברתיים.
שני הספרים רואים אור בהוצאת ספרית פועלים – הקיבוץ המאוחד ומרכז קיפ לחקר הספרות העברית, אוניברסיטת תל-אביב.
מחיר: 128.00 ₪