תיאור:
טאבוקי (יליד 1943) הוא מן הבולטים בסופרי איטליה, והמבקרים משווים אותו לקאלווינו ולבורחס. הוא נולד בפיזה, וכיום הוא מחלק את זמנו בין איטליה לפורטוגל, שהיא מעין מולדת שניה שלו; טאבוקי, המכהן כפרופ` לספרות באוניברסיטת סיינה, הוא גם מתרגמו לאיטלקית של גדול משוררי פורטוגל, פרננדו פסואה, שדומה שמיפעלו הספרותי השפיע עליו יותר מכל סופר אחר.
הקורא העברי מתוודע כאן לטאבוקי לראשונה דרך שני רומאנים קצרים שלו, `חוט האופק` (1486) ו`רקוויאם` (1991). את `רקוויאם` כתב טאבוקי בפורטוגזית, והנוסח האיטלקי תורגם לא על-ידו. הספר זכה בפרם ``פן קלאב איטאליאנו``.
הרומאן הקצר `חוט האופק` נפתח כסיפור בלשי. אל חדר-המתים של בית-החולים הישן בעיר-חוף איטלקית מובאת גופה של צעיר אלמוני, ששמו בתעודת-הזהות הוא ``קרלו נובודי``, אלא שהתעודה מזוייפת. למחרת מדווח העיתון שהצעיר נקלע בנסיבות לא ברורות לדירה שהמישטרה פשטה עליה, וכנראה נהרג לאו דווקא מכדורי המישטרה. שפינו, עובד חדר-המתים, מתחיל להתחקות אחר זהותו של הצעיר שעברו מחוק, אבל החקירה הזאת - שבה הוא מנסה להפוך את המת מ`אף-אחד` ל`אני` - הופכת בהדרגה לחקירה קיומית, לחיפוש עצמי, פרי היכולת האנושית לראות את עצמך אצל האחרים. המת, כמו קו האופק, הוא משהו שהמתבונן נושא בתוך עיניו, והוא זז שעה שהמתבונן זז. שבינו יוצא מתוך עצמו על-מנת למצוא את עצמו, על-מנת לשרטט לעצמו עלילה. האם גם הוא מחפש את המסלול המדוייק שיביא עליו, בסיום, את מותו?
המספר של `רקוויאם` - אדם שבילה הרבה בהשערות על המשורר פסואה - קבע פגישה עם פסואה (המת!) בשעה 12. בטעות הוא מגיע ב12- בצהריים, ועליו להעביר 12 שעות עד חצות. במהלך הרומאן (המכונה ``הזיה``) הוא ``פוגש`` שורת דמויות ציוריות - חלקן חיות וחלקן מתות; ממילא האחר הוא בשבילנו ``הזיה``, הסיפור שאנחנו בודים עליו; ממילא המתים ממשיכים להטריד אותנו בשאלות שאנחנו שואלים אותם, ואנו גם יודעים עליהם דברים שהם עצמם אינם יודעים, כגון: איך הסתיימו חייהם. למעשה, הפגישה החשובה ביותר של המספר מוסתרת מן הקורא: הפגישה עם אשתו המתה, שהתאבדה לאחר שעברה הפלה, ואולי הרתה לידידו הטוב. ומה שקרה באותו משולש רומנטי אולי רק מימש סיפור שכתב המספר לפני האירועים עצמם.
בשני הרומאנים הללו ממשיכים איפוא המתים את חייהם בחיי הדמות החיה, המוסיפה לתהות אחר סיפורם, שהוא בעצם סיפורה. בשני הרומאנים פועלת הדמות באמצעות מישהו אחר. המשורר פסואה, שהמציא כמה עשרות משוררים בדויים, שכתבו שירים שונים זה מזה - היוצר הגאון שה`אני` שלו התפצל לשורת דמויות בדויות מאוד ממשיות - הוא לפיכך דמות מפתח להבנת הרומאנים הללו של טאבוקי.
מחיר: 60.00 ₪