תיאור:
חרף הנטל הכבד המוסיף לרבוץ על יחסי גרמניה והעם היהודי יש לתנועת העבודה הגרמנית מערכת קשרים מסועפת עם ישראל ועם תנועת העבודה בארץ. מערכת קשרים זו היא נדבך מוצק במכלול היחסים בין שתי המדינות, שאף עמד במבחן של משברים וחילוקי דעות מדיניים.
יד מושטת הוא ניסיון להתחקות אחרי התפתחות יחסים אלה וגיבוש עמדות הסוציאלדמוקרטים המערב-גרמנים בנושאים הנוגעים ליהודים ולמדינת ישראל מאז תום מלחמת העולם השנייה ועד מלחמת ששת הימים. אף על פי שעד 1966 היו הסוציאלדמוקרטים באופוזיציה, הם נטלו חלק פעיל בתהליך החקיקה בתחומים חיוניים לישראל ולעם היהודי: הסכם השילומים, הפיצויים האישיים והחזרת הרכוש. הם גם השפיעו בתחום העשייה באמצעות שלטונות החבלים השונים, האיגודים המקצועיים, זרועות המשק השיתופי ובזכות חלקם בכמה וכמה מוסדות ואירגונים חברתיים וחינוכיים. בתוקף האתוס הסוציאליסטי האנטי-נאצי היו הסוציאל-דמוקרטים המפלגה הגרמנית הראשונה, שמנהיגיה קראו לפיצוי קרבנות השואה היהודים; הם אף גילו עקביות ונחרצות בהתמודדות עם האנטישמיות, הניאו-נאציזם והגזענות. השורשים הסוציאליסטיים המשותפים והישגי המשק השיתופי בארץ – בייחוד הקיבוץ – שקסמו לסוציאליסטים צעירים, תרמו גם הם לתהליך ההתקרבות לישראל ולתנועת העבודה בארץ.
הספר, שהוא מחקר ראשון מסוגו בנושא זה, מושתת על עיון בעזבונות של אישים מרכזיים, בתכתובות ובפרוטוקולים מפלגתיים בארכיונים במערב-גרמניה, בארצות הברית, בהולנד ובישראל.
שלמה שפיר, יליד גרמניה ומניצולי דאכאו, הוא מוסמך האוניברסיטה העברית בירושלים ובעל תואר דוקטור להיסטוריה של אוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון. לבד מעבודתו רבת-השנים בתחום העריכה והפובליציסטיקה, עסק בחקר ההשלכות של רדיפות היהודים בגרמניה על יהודי ארצות הברית ועל ממשלו של הנשיא רוזוולט ופירסם שורה של מאמרים היסטוריים בנושאים אלה בארצות הברית ובישראל. את ארבע השנים האחרונות הקדיש למחקר שעליו מתבסס ספר זה.
מחיר: 10.00 ₪