תיאור:
מטרת ספר זה היא לכנס, לסווג ולנתח את הפתגמים בחכיתיה, היא הספרדית היהודית ששימשה בצפון מרוקו, תוך בחינת השאלה העקרונית בדבר תפיסת הפתגם העממי כסוגה המבטאת זהות קבוצתית. חיבור מקיף זה הוא מפעל חלוצי וחדשני, שנבנה בהקפדה מדעית, והוא מציג את מסורת הפתגמים בחכיתיה תוך הבלטת קווי הייחוד שלה, המשמיעים את "קולה" של הקבוצה. בספר 1,040 פתגמים שנאספו בעבודת שדה ובמקורות מודפסים, והם מהווים תיעוד למסורת פתגמית המשתרעת על פני כשמונים שנה במרחב הגיאוגרפי שנתפזרו בו דוברי חכיתיה או צאצאיהם: מרוקו, ספרד, צרפת, אמריקה וישראל.
הפתגמים מובאים במקורם החכיתי באותיות לטיניות ובתרגום לעברית, בתוספת הסברים קצרים, כפי שלוקטו מפי המידענים. ליד כל פתגם מובאים כל נוסחיו בחכיתיה. פתגמים אלו הושוו עם פתגמים של חמש קבוצות אחרות, הקרובות לדוברי החכיתיה קִרבה אתנית או תרבותית לפי הסדר הבא: (א) מן המקורות העבריים המשותפים לתרבות היהודית כולה; (ב) מן התרבות ההיספנית, כמוצא המשותף לכל הקהילות הדוברות ספרדית-יהודית, ואשר גם נועדה לה השפעה מכרעת בצפון מרוקו. (ג) מפתגמי יהודי סלוניקי - דוברי לאדינו במזרח; (ד) מפתגמי היהודים דוברי הערבית-היהודית במרוקו; ו-(ה) במידה מסוימת, מפתגמי המוסלמים במרוקו.
בחלק התיאורטי של הספר מוקדש לכל קבוצה פרק בפני עצמו, וכל פרק מעלה היבט שונה ומטופל בזווית מחקר אחרת. הספר פותח בשלושה פרקי מבוא, המציגים את לשון החכיתיה ואת מאפייניה, את הפתגם כסוגה ספרותית ואת מצאי הפתגמים בחכיתיה.
חיבור זה מעמיק את הבנת התרבות היהודית, שענפי מסורותיה שלוחים על פני גלויות ותפוצות בעולם ובישראל. יש בו גם תרומה רבת משקל להצלת אוצרות התרבות ההולכת ונעלמת של דוברי החכיתיה. המחקר, שליווה את כינוסו ואת כתיבתו של הספר, נעשה בידי שני חוקרים מדיסציפלינות שונות– פולקלור ובלשנות. שיתוף הפעולה ביניהם העשיר את תוצאות עבודתם בתובנות חשובות.
פרופ' תמר אלכסנדר-פריזר היא פרופ' מן המניין במחלקה לספרות עברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, ראש החטיבה ללימודי פולקלור, מופקדת הקתדרה לחקר יהודי-ספרד ומנהלת מרכז מ"ד גאון לתרבות הלאדינו. כמו כן היא עורכת שותפה בכתב העת מחקרי ירושלים בפולקלור יהודי מאז 1981.
פרופ' יעקב בן-טולילה הוא פרופסור מן המניין (אמריטוס) במחלקה ללשון העברית באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.
שניהם יחד הם מייסדיו ועורכיו של כתב העת איל פריזנטי- מחקרים בתרבות יהודי-ספרד החל ב-2007.
מחיר: 174.00 ₪