תיאור:
משחר ההיסטוריה משמש החמור כבהמת רכיבה וכבהמת משא. בדרך כלל, לא שפר ﬠליו גורלו. בני האדם התעמרו בו, העבידו אותו בפרך, וביזו אותו. בתרבות, לעומת זאת, זכה החמור (וגם האתון והעיר) למﬠמד נכבד ונקשרו בו מסורות רבות ושונות. הוא היה לדמות נפוצה במשלים, בפתגמים ובניבים, באגדות ובמﬠשיות, באלגוריות, בדימויים ובקלישאות לאין מספר.
הרבה בﬠלי חיים זכו למﬠמד סמלי ושימשו כמנגנון השלכה, שבני אדם ביטאו באמצﬠותו מחשבות ורגשות, ואולם, החמור שונה מרובם, ואולי מכולם. הוא יותר מסמל מסוים. הוא מטפורה־רבתי.
ג´ורדנו ברונו כתב כי אין מראה טובה יותר להציב מול פני האנושות מהחמור. ואכן, הוא מראה, משום שלא מייחסים לו רק תכונה אופיינית אחת, אלא מכלול גדול ומגוון של תכונות ושל דרכי התנהגות: הוא פשוט ומסתורי, מכוער ויפה, עניו ונהנתן, טיפש וחכם, אכזר וטוב לב, מיטיב ומרושﬠ. במילים אחרות, "חמוריות" מייצגת את התכונות הרבות וגם הקוטביות של "האנושיות" ושל הקיום האנושי.
הספר לוקח את הקורא למסﬠ ארוך בן אלפי שנים ﬠם החמור - ובﬠקבות החמור ומוביל למחוזות רבים ושונים, ובהם, הפולמוס הדתי, המיתולוגיה, הספרות היפה, ההגות, הסאטירה, ספרות הﬠם והפולקלור. הוא מלווה ב־130 תמונות המציגות מﬠט מהרפרטואר הﬠשיר של החמור באמנות, למן העת העתיקה ועד המאה העשרים.
פרופ´ יהודה ריינהרץ הוא נשיא קרן מנדל ומופקד ﬠל קתדרת קורט לתולדות ישראל בזמן החדש באוניברסיטת ברנדייס. פרופ´ יﬠקב שביט מופקד ﬠל הקתדרה להיסטוריה יהודית מודרנית ﬠל שם גזה רוט באוניברסיטת תל-אביב.
מחיר: 94.40 ₪