תיאור:
דברי ימי הרפואה מלאים וגדושים במחלוקות. בספר מרתק זה, המשך לרב-המכר שלו "עימותים גדולים במדע", מספר האל הלמן את הסיפורים המאלפים של החשובות והמסעירות ביותר מבין המחלוקות למן המאה השבע-עשרה ועד למאה העשרים:
הארווי נגד פרימרוז, ריולאן והאנטומאים – מחזור הדם
גלוואני נגד וולטה – חשמל חייתי
זמלווייס נגד הממסד הרפואי הווינאי – קדחת היולדות
ברנאר נגד כימאים, רופאים ומתנגדי נתיחות-החי – רפואה ניסויית
פסטר נגד לייביג, פושה וקוך – תסיסה, חיים יש מאין והתיאוריה החיידקית
גולג´י נגד ראמון אי קחאל – רשת העצבים
פרויד נגד מול, ברויר, יונג ורבים אחרים - פסיכואנליזה
סייבין נגד סאלק – תרכיב החיסון נגד שיתוק ילדים
פרנקלין נגד וילקינס – מבנה הדנ"א
גאלו נגד מונטנייה – מלחמת האיידס
הלמן מכניס עימותים מפורסמים ופחות ידועים כאחד, בתיאור יוצא הדופן הזה של תולדות הרפואה. הוא מציג לפנינו את איגנץ זמלווייס, רופא וינאי שטען באמצע המאה התשע-עשרה כי רופאים מיילדים חייבים לרחוץ את ידיהם לפני שהם מביאים תינוקות לאוויר העולם, ועל כך פוטר מעבודתו, נודה מן הקהילה הרפואית והגיע בסופו של דבר לבית-חולים לחולי-נפש. הוא מפגיש אותנו עם קלוד ברנאר, פסיכולוג בן המאה התשע-עשרה, שסבל במשך כל הקריירה שלו מהאשמותיהם של המתנגדים לנתיחות-חי, שטענו כי ניסוייו אינם אלא מעשי פשע כנגד הטבע והחברה. סופו שאפילו הוריו התכחשו לו.
הלמן חושף גם את צדדי הזכות של מחלוקת מדעית. הוא מספר כי אולי פסטר השיג הישגים חשובים עוד יותר דווקא בגלל התלאות שפקדו אותו; הוא מתאר את הוויכוח על "חשמל חייתי" בין לואיג´י גלוואני ואלסנדרו וולטה, שהתכתשויותיהם באירופה של המאה השמונה-עשר הניעו כל אחד מהם להוסיף ולהתקדם הלאה; טמתעד את גילוי מבנה הדנ"א ואת המלחמה על זכות הראשונים בגילוי HIV, נגיף האיידס.
האור ששופך הלמן על הסכסוכים הללו מסייע לנו להבין עד כמה היו חיינו שונים אלמלא התגלו התגליות הרפואיות הללו; ועד כמה ההתמודדות בין רעיונות לשאפתנות,בין ראיות לבין אגו, אופיינית וחיונית להתקדמותו של מדע הרפואה.
האל הלמן חיבר עשרים ושבעה ספרי מדע פופולרי. הוא גם כותב מאמרים בענייני מדע לכתבי עת כמו ניו-יורק טיימס, אומני, רידר´ס דייגסט, סייקולוג´י טודיי ועוד.
259 עמודים.