ספר לכל - רכש מוסדות

בין נישול לניצול
מספר קטלוגי: 1129-110
תאריך יציאה: 10/2014
תיאור:
עיסוק אופנתי בשילוב ערבים בהיי טק הישראלי אינו מעיד על צמצום בפערי השכר ובהסללה לעיסוקים שונים של יהודים וערבים. מחסור במהנדסים, במומחי תוכנה, ברופאים ובאחריות מדרבן חברות אחדות וגורמים בממסד הישראלי לתור אחריהם גם בקרב אזרחים ערבים. אולם שוק העבודה ומדיניות הממשלה ממשיכים לשכפל את המבנה המעמדי-חברתי, בו הערבים הם קודם-כל פועלים ומקבלי שכר נמוך.

ב-1937 היה שכרו של פועל מתכת ערבי 69% משכרו של פועל מתכת יהודי. ב-2012\ כחלוף 75 שנה, היה שכרו של עובד ערבי בעל השכלה של 16 שנים ויותר - 66% משכרו של עובד יהודי בעל השכלה דומה.

הדיון בספר זה מלמד כיצד נשמר בישראל הפער המשמעותי בשכר בין עובד ערבי לעובד יהודי; כיצד פועל מנגנון של אפליה כאשר לפי מגילת העצמאות ישראל מחויבת לקיים "שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין"; מה העלויות החברתיות של הנישול והאפליה הלאומית; מה אפיין את מאבקיהם של ארגוני פועלים ערבים ושל שכירים ערבים; כיצד טיפחה ההסתדרות תודעה של פילוג לאומי ויישמה אותה; מדוע אמצעי דיכוי משפטיים-מנהליים כמו הממשל הצבאי פינו מקומם למנגנון אפליה כלכלי ולרדיפות פוליטיות ממוקדות; כיצד למרות זאת נבנתה ונבנית מסורת המאבקים המשותפים של עובדים ערבים ויהודים; ומהם התנאים להצלחת המערכה נגד אפליה לאומית בעבודה.

ספר זה ממשיך את הדיון, בו החלה המחברת בספרה "לחם עבודה, מעמד הפועלים הישראלי: מבט עכשווי והיסטורי" (פרדס הוצאה לאור, 2013).

תמר גוז'נסקי היא בעלת תואר שני בכלכלה מדינית, עיתונאית ועורכת. במהלך כהונתה בכנסת בסיעת חד"ש (1990-2003), השלימה את חקיקתם של 39 חוקים שעסקו בזכויות חברתיות.

ספריה הקודמים: "עצמאות כלכלית כיצד?" (1969); "התפתחות הקפיטליזם בפלשתינה" (1986); "קום התנערה!, אליהו גוז'נסקי כתביו ועליו" (2009, עורכת); "בעד הנגד!" (2009, עורכת, יחד עם אנג'לינה טים).

מחיר: 60.00 ₪

ברוך הבא!

זוהי כניסתך הראשונה לשירות.