ספר לכל - רכש מוסדות

מסיפורי הפרלמנט הירושלמי
מספר קטלוגי: 390-1986
תאריך יציאה: 10/2007
תיאור:
בבקתת עץ ישנה, בשמורה אינדיאנית מרוחקת ממקום יישוב בצפון ארה"ב, החל שוקי בן-עמי לכתוב את ספרו "מסיפורי הפרלמנט הירושלמי".
"סיפורי הפרלמנט הירושלמי" הוא ספר ירושלמי שורשי ועסיסי, בפורמט אלבומי, המספר את סיפוריה של ירושלים, אותם סיפר בן-עמי במשך שנים למאזיני תוכנית הרדיו "הפרלמנט הירושלמי" של קול ישראל.

שם, מתחת לעצים עבותים עתיקים ניעורו געגועיו לזלאטע השדכנית ולשימן לוזר המלמד, לטיה מרקאדה ולאלברטו מוכר הקרח, לריחות הכמון והזעתר, לחמינדוס של שבת ולניחוחי הסופריטו של סמטאות ירושלים.
בלילות, כאשר הסב עם חבריו האינדיאנים מסביב למדורה, ריתק אותם בסיפוריה של עירו הרחוקה. הוא סיפר להם על רחליקה ומרקאדו, שכל ימיהם אכלו לחם ומים בלא שידעו שאלה המאכלים היקרים בתבל; הוא סיפר להם על זריפה המתה שהתגעגעה לסיבוב קטן בעיר ועל מוריס האבו-אל-בנאת, שהרס את חדר ההמתנה בבית החולים כדי שיתנו לו בן זכר; הוא סיפר על סאמרה הצוענייה, בתו של נימר הנוואר שרקד עם הדוב, אשר כישפה את תלמיד הישיבה; הוא סיפר על שימון מהחמארה ועל זאכי הגורג`י שכמעט נאסר בגלל הפחד שלו מעין הרעה; הוא אפילו סיפר להם על המיסטיקה והקבלה בסמטאות הצרות של ירושלים ועל המגידים והדרשנים, המלמדים והחלבנים.
הסיפורים ריתקו את שומעיהם ורבים מהם ביקרו מאוחר יותר בירושלים כדי לחוות את קסמה ויופיה.
לאחר שהקדיש את ספרו הראשון "נוצה שסועה" (הוצאת הקיבוץ המאוחד) לבני שבטי הלקוטה, מקדיש בן-עמי גם ספר לירושלים עירו, שאת הווי החיים ששרר בשכונותיה המסוגרות ובחצרותיה הישנות (במיוחד בחצרות החרדיות), הוא מכיר מקרוב.
"מסיפורי הפרלמנט הירושלמי", כולל עשרות סיפורים שלוקטו מזקניה וזקנותיה של העיר, בהם משרטט שוקי את הדמויות המופלאות של ירושלים בדורות האחרונים. הוא מעורר לחיים את סִמטאות ילדותו הקסומות, עם בתי האבן והחצרות, בורות המים והסורגים המסוגננים, צמחי הרוּטָה והגרניום.
בלקט סיפורים עשיר ומגוון, הוא מחבר פיסות פיסות, ההופכות לרקמה צבעונית אחת, גדולה ומלבבת, בה ירושלים של פעם מתעוררת לחיים.
סיפוריו יונקים מנבכי `היישוב הישן` וחושפים פַּן נפלא של הומור ירושלמי שנון וייחודי. שזורים בהם הומור ועצב, מיסטיקה ואהבה, נוסטלגיה ופלפול.

לאחר שסיים את כתיבת הספר, נכונה לו הפתעה כאשר גילה את אוסף צילומיו של ד"ר הנס לוירר, ירושלמי מופלא, שביקר בירושלים לראשונה ב- 1934 וכעבור שנה קבע בה את ביתו. ד"ר לוירר תיעד וצילם את ירושלים, כדי להציג את התמונות לבני משפחתו בגרמניה. התמונות הנפלאות לא פורסמו מעולם. נכדו, יהונתן לוירר, מי שהיה משנה למנכ"ל עיריית ירושלים, ראה את סיפוריו של שוקי ומייד נוצר ביניהם החיבור. כך, 40 שנה לאחר שד"ר לוירר נהרג בפתח החנות בה עבד, זכו צילומיו לשוב לחיים בספרו של שוקי. את הצילומים הנדירים מאוסף בית החולים "הדסה", ביניהם, המחזור הראשון של בית-הספר לאחיות והנחת היסודות לבית החולים בהר הצופים, תרמה מעבדת ביתמונה.

תוכנית הרדיו `הפרלמנט הירושלמי` שודרה מדי יום שישי ב`קול ישראל` וזכתה לפופולאריות רבה. שוקי בן-עמי השתתף בה במשך שנים והגיש למאזיניה את מיטב הסיפורים של ירושלים. מאוחר יותר הוא כתב, ערך והגיש תוכניות ב`רדיו ירושלים`, גם הן מהווי שכונותיה של ירושלים הקטנה, משוק מחנה יהודה וממאה שערים, משכונת הכורדים ומרחביה. הוא היה חבר מערכת בעיתון יומי ובעל טורים אישיים, בהם פרסם עשרות סיפורים מהווי שכונותיה של ירושלים, לה הביע את אהבתו.

שוקי בן-עמי, עיתונאי ויועץ תקשורת בעברו, קשור עם הילידים בני שבט הלקוטה, מאז שנות העשרים לחייו. הוא נראה כמו אינדיאני, מדבר כמו אינדיאני ומגדיר את עצמו כ"בעל נשמה של אינדיאני".
המפגש עם האנשים והתרבות האינדיאנית השפיע ושינה את כל אורחות חייו. הוא הפך לחלק מעולמם והם לחלק מעולמו. הוא אימץ רבים מעקרונותיהם וכן את אורחות החיים שלהם, אמונותיהם וטכסיהם.
בשנים האחרונות הוא מייצג בישראל את "אחוות מנהיגי שבטי הילידים האמריקניים (האינדיאנים)", ומחלק את זמנו בין ביתו בירושלים ובין שמורות אינדיאניות ברחבי ארה"ב.
בן-עמי שגדל וחי בשכונות החרדיות של ירושלים לפני מלחמת ששת הימים, חי בשני עולמות – העולם היהודי והעולם האינדיאני. הוא מדבר יידיש ולקוטה באופן שוטף, הוא הולך לבית הכנסת מפעם לפעם, בורח למאה שערים כדי "לנקות ראש", אבל לא שוכח להודות מידי יום לישויות הקדושות ולקיים טכסים שונים: הוא צם, מתפלל לרוח הגדולה, מקטיר לה קטורת, מעלה עשן במקטרת, יוצא להתבודד בהרי ירושלים ואפילו מקריב קווצות שיער משערות ראשו. לא מזמן, הוא מספר, צירף אליו כמה חברים – חבר מוסלמי המכהן כאימאם, חבר דרוזי וחבר נוצרי – וכולם הלכו יחד ליער בירושלים וקברו באדמה גרזן, כסמל לשלום.
ככל שהיטיב להכיר את בני הלקוטה-סו, כך התגבשה בו הדעה כי יסודות אמונותיהם יונקים מאותם מקורות מהם יונקת היהדות והוא מוצא נקודות דמיון רבות בין שתי האמונות.

מחיר: 98.00 ₪

ברוך הבא!

זוהי כניסתך הראשונה לשירות.