תיאור:
אני הלישז היחידה בעולם הוא מחקר העוסק באונומסטיקה – תחום חקר השמות הפרטיים – כפי שהוא משתקף מתוך ראיונות איכותניים עם הורים ישראליים ביחס לתהליכי מתן שמות לתינוקות. הספר מכיל רקע קצר על תחום האונומסטיקה היהודית לאורך ההיסטוריה ועל השינויים שגרמה הציונות למילון השמות היהודי מסוף המאה ה-19, תהליכים פוליטיים וא-פוליטיים הנמשכים בהתמדה גם כיום. בתהליכי ברירת שמות לתינוקות מעורבות מספר התלבטויות מרכזיות המשותפות להרבה הורים ישראליים, למשל: מהו שם יפה – מבחינת רצף הצלילים שלו ומשמעות המילה שהיא השם, בעברית או בכל שפה אחרת? האם על השם להתקשר למסורת הישראלית-ציונית? למסורת היהודית? ואולי מוטב שישתלב בכפר הגלובלי? האם כדאי להבליט את הילדים באמצעות שמות יוצאי דופן?
שאלות אלו ונוספות ניצבות במוקדו של ספר רב-תחומי זה המשלב דיון בלשני, סוציולוגי ופסיכולוגי. בנקודת הזמן של הכרעה על שם התינוק על ההורים לבחון את עמדותיהם ביחס למספר נושאים מרכזיים, כגון קונפליקט הזהויות בין שלוש הזהויות האפשריות בישראל – הזהות היהודית, הזהות הישראלית והזהות הגלובלית. נושא נוסף הוא זה של ההימור השיומי – בחירה בשם יוצא דופן לעומת בחירה בשם מקובל ואף נפוץ; בכל אחת מהאפשרויות הללו יש סיכון, אך גם יתרונות. שאלת השמות האנדרוגיניים, שמות המשמשים בנות ובנים, מעוררת תשומת לב בקרב חוגים דתיים וחרדיים בישראל, ואולי בשל כך היא מטרידה גם הורים חילוניים. מחקר חדשני זה בדק את עמדותיהם של ההורים בשאלות המרכזיות המעורבות בבחירת השמות מתוך התייחסות לערכים הבסיסיים שהנחו אותם בפתרון הקונפליקטים שעלו במהלך תהליכי מתן השמות; הוא היה ער למוטיבציות, אינדיבידואליות או חברתיות, שהניעו את הבחירה בערכים מסוימים, שכן מתן שם לתינוק נעשה במעגלי אינטראקציה רבים שאינם משתלבים תמיד – בתוך נפש כל אחד ואחת מההורים, בין בני הזוג, במשפחה המורחבת ובמעגלים החברתיים שבתוכם נעה המשפחה.
ד"ר שלומית לנדמן היא בלשנית החוקרת נושאים הקשורים באונומסטיקה ישראלית ויהודית, מתוך נקודת מוצא רב-תחומית – סוציולינגוויסטית ופסיכולינגוויסטית. מלמדת במכללת אחוה ובמכללת לווינסקי לחינוך.